Yorum Yok selahattin 16 Kasım 2013 Cumartesi
karabasan nedir Türk halk kültüründe Kâbus ve buna neden olan varlık. Karabasma (Garabasma) da denir.Genel olarak insanlar rüyalarında kötü şeyler gördüklerinde bu olayı karabasan olarak nitelendiriyorlar.  Karabasan olayına kötü ruhların ya da cinlerin neden olduğu düşünülür.  Aslında bu durumun bilimsel olarak bir açıklaması mevcut.  Yani insanların genel olarak bildiği cin, ruh vb  etkiler değildir. 

Bilimsel olarak karabasan uyku sırasında bir düzeyden başka bir düzeye geçerken gerçekleşmektedir. Örneğin  normal uyku düzeyinden Rem uykusuna geçerken yaşadığımız bu derinlik farkı bize Karabasan yaşatmaktadır.  

Karabasan olgusu genel olarak bütün kültürlerde var. Ancak isim olarak farklılık göstermektedir. Türkiye'de bile bölgeler arasında isim farklılığı vardır. Ancak tarif edildiğinde genel olarak hepsi Karabasandır.  

Tıpda karabasan 'izole uyku felci' olarak adlandırılmaktadır. Tıp dünyasının açıklamasına gör izole uyku felci uykunun REM döneminde çizgili kasların geçici olarak felç olması durumudur. Kaslarda felç olayının gerçekleşmesi doğal olarak el, kol ve ayak hareketlerinin de kısıtlanmasına neden olmakta. Aslında bu kısıtlanma bir yandan olumlu bir şeydir. Çünkü bu şekilde kendimize ya da etrafımızdakilere zarar verebiliriz.  REM uykusunda felç durumu uyanmadan önce çözülüyor. Ancak, izole uyku felci yani halk arasında karabasan denen olayda ise uyandıktan sonra felç durumundan çıkılıyor. Bu da doğal olarak insanlarda korkuya neden oluyor ve bu  korkuyu takiben halisülasyonlar meydana geliyor. İnsanlarda yaşadıkları olayı çok farklı şekilde yorumluyor. 

Kısacası karabasan olgusunun cin,ruh vb olgularla bağdaştırmak bir hurafedir. Bu durumun bilimsel olarak açıklaması bu şekildedir. Umarım sizin için faydalı bir yazı olmuştur. 
''iyi uykular''

Yorumlar ;


Yorum Yap ;